Anderlecht kan zijn licentie verliezen als Vanhaezebrouck gelijk krijgt

0
Hein Vanhaezebrouck interview Sporza ontslag Anderlecht
Hein Vanhaezebrouck (Bron: Sporza)

Er is veel verschenen in verschillende media over Hein Vanhaezebrouck die in enkele interviews afrekent met zijn ex-ploeg RSC Anderlecht. De uitspraken die hij daarin doet, zijn meer dan alleen publieke wraak op de ploeg die hem ontsloeg eind vorig jaar. Gespecialiseerde juristen zijn duidelijk: als het klopt wat Vanhaezebrouck zegt, kan Anderlecht zijn licentie verliezen.

Registreer nu je op betFIRST en krijg 200 euro cadeau!

Hein Vanhaezebrouck sprak sinds zijn ontslag bij RSC Anderlecht op 16 december 2018 niet meer met de pers. Daar bracht hij nu ineens verandering in met een uitgebreide interviews in zowel Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws als bij Sporza.

Vanhaezebrouck treedt naar eigen zeggen naar buiten omdat hij het beu is dat RSC Anderlecht zijn ontslagvergoeding na 4,5 maanden nog steeds niet volledig heeft betaald. Bovendien blijven volgens hem topmensen van de club, zoals Marc Coucke en Michel Verschueren, daarover foute informatie verspreiden, onder andere tegen de licentiecommissie. Dat laatste kan hen wel een zuur kunnen opbreken als Vanhaezebrouck gelijkt blijkt te hebben.

“Nog groot deel niet betaald”

Die ontslagvergoeding zou volgens verschillende berichten tussen de 1 en 1,5 miljoen euro bedragen. Geen klein bedrag voor een ploeg met financiële moeilijkheden die midden in een overname zat.

Marc Coucke, voorzitter van RSC Anderlecht (Bron: vtm)

“Al op dag één na mijn ontslag vroeg Michael Verschueren: Mogen wij op termijn, in schijven, betalen met een clausule om geen kritiek te geven op elkaar? Wat zij intussen trouwens al uitvoerig hebben gedaan”, begint Vanhaezebrouck in Het Nieuwsblad.

“Ik heb gezegd: ‘Neen’. En nu zegt Anderlecht overal dat alles is betaald. Dat klopt niet”, gaat hij verder. “Nog een groot deel, groepsverzekeringen onder meer, is niet betaald. Ook nog een deel van vorig seizoen, trouwens.”

Licentiecommissie

Het probleem is ondertussen niet meer alleen een financiële kwestie, maar kan voor Anderlecht veel zwaardere gevolgen hebben. Via zijn makelaar Mogi Bayat (waar Anderlecht niet meer mee wil praten) schakelde Vanhaezebrouck advocaat Jean-Philippe Mayence in.

Ook toen kwam er nog steeds nauwelijks schot in de zaak. “Al heel snel kreeg Mayence het gevoel dat Anderlecht de betaling op de lange baan wilde schuiven”, legt de trainer uit. “Daarop ben ikzelf, en niet Bayat, naar de Licentiecommissie gestapt. Al zou ik zoiets normaal nooit doen.”

“Anderlecht loog de commissie voor”

“Zij hebben intussen alle papieren, maar Anderlecht loog de commissie voor dat er een onderling akkoord was. Terwijl ik nooit een onderling akkoord heb gewild of getekend”, is Vanhaezebrouck heel duidelijk.

“Voor mij was van de eerste minuut duidelijk: het einde van het contract is eenzijdig beslist. Daarom moest binnen de 30 dagen de resterende termijn van mijn contract, tot eind volgend seizoen dus, betaald worden. Maar intussen is nog niet alles betaald en blijven ze het tegendeel beweren”, zegt hij in Het Nieuwsblad.

Degradatie?

Hein Vanhaezebrouck lijkt duidelijk heel zeker van zijn stuk en uit daarmee zware beschuldigingen naar de recordkampioen. De beruchte interviews zijn meer dan een woordelijke afrekening en kunnen er in het ergste geval zelfs voor zorgen dat Anderlecht moet degraderen.

Zij hebben aan de licentiecommissie namelijk beweerd dat ze hun ex-trainer geen geld meer moeten betalen. Die commissie is er juist om te controleren of Belgische professionele voetbalploegen uit 1A en 1B financieel gezond zijn en geen schulden hebben.

Daarom moeten clubs open en eerlijk hun boeken tonen aan de licentiecommissie. En dat laatste is hier dus volgens Vanhaezebrouck niet gebeurd.

Ongetwijfeld zal die commissie de komende tijd onderzoeken wie van de twee partijen gelijk heeft, iets wat in principe eenvoudig moet kunnen achterhaald worden. Als blijkt dat er van een onderling akkoord geen sprake is en Anderlecht wel degelijk nog schulden heeft aan Vanhaezebrouck, kan het zijn licentie verliezen en dus verplicht moeten degraderen.

Anderlecht ontkent: “Volledig uitbetaald”

RSC Anderlecht ontkent in een korte persmededeling alle aantijgingen en blijft bij zijn standpunt. “In tegenstelling tot wat Hein Vanhaezebrouck beweert, werd zijn ontslagvergoeding volledig en volgens de wettelijke normen uitbetaald”, zegt de club.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reageer hier!
Geef hier je naam in